Honzíkova cesta na druhý konec zeměkoule a zase zpět.

úterý 11. března 2008

lidé a mejdlo

Mejdany a pitky jsou v Sydney na denním pořádku, neprobíhají ovšem podobně těm v Praze. Všechen alkohol včetně piva je tu na české poměry o dost dražší, hlavně v hospodách a v barech. V samoobsluze se alkohol vůbec neprodává. Dá sehnat pouze v LIQUER nebo BOTTLE shopech rozsetých po městě a ceny jsou zhruba o 4 dolary nižší než v baru. Podobně jako v Americe, vám nakoupené pití zabalí do papírového sáčku, takže pokud pijete na ulici, musí být flaška skrytá v pytli. Ve městě jsou navíc místa, kde vás nenechají konzumovat ani z papíru. Prostě přijde chlápek a požádá vás, abyste drink se drinku rychle zbavilii. Na trajektu, což je v Sydney mimochodem běžný způsob přepravy mezi různými částmi zálivu, to platí obzvlášť. Když jsem si večer po náročném dni na pláži dal na trajektu MANLY-CIRCULAR QAY malý pivko zabalený v pytli, po chvilce přišel černoch, který neustále obcházel trajekt, jestli se neděje neplecha, významě se na mě podíval a ukázal na MĚ prstem "GOTCHA!". Začal jsem se různě vykrucovat, ale pivko jsem musel rychle dopít a vyhodit. Po celý tý situaci jsem se cítil divně, protože zatím co mi bezpečák huboval momentku komentovalo několik znuděných pasažérů. Ještě, že jsem si k pivku nedal cigaretku. Přeso se konzumuje hlavně mimo hospody a to buď v bytech nebo v parcích. Jiná situace nastává při příchodu k baru. U vchodu stojí 2 nařachaní bezpečáci, kteří vás dovnitř vůbec nemusí pustit. Pokud máte krátké kalhoty nebo sandály nebo jinak vzhledově neodpovídáte stylu podniku, dovnitř vás nepustí. Pokud jste už jste pár drinků měli nebo máte za sebou perný den a je to na vás vidět, dovniř vás nepustí. Občas chtejí vidět vaše ID, na což mi naštěstí stačí český řidičák hologramem. V klubech se nekouří, zato klimoška jede naplno. Krom několika druhů piva (nejlepší je dát na holandskou klasiku) mají nepřeberný množství koktejlů. Všechny drinky jsou echt drahý, platí ale jedno podivný pravidlo. Pokud si dáte drinky rovnou 2, zaplatíte jen 1 - tzn místo 14ti dolarů za kubalibre zaplatíte jen 7.
V klubech většinou hrají DJs. Zatím jsem narazil jen na místa, kde hráli klasický diskotékový HOUSE nebo CHILLOUT ve stylu Chicane, takže v muzice žádná avantgarda. Tu tady nejspíš zastávají pomálu roztroušení pouliční HRÁČI, o kterých, doufám, napíšu někdy jindy.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

ahoj honzíku
fotky jsou pořád strašně velký.
a co dál? nahoď nějaký kresby!
Péťa.

Honz řekl(a)...

Ukazal bych, ale zatim neni co... vetsinou jsme jen obkreslovali s ucebnice nebo kreslili kytky v Botanic Gardens.
Na jedny kresbe uz ale pomalu pracuju. Jeste to ale par tydnu potrva. Jinak dneska jsme byli ohodnoceny za kresby a dostal jsem D+, coz je neco jako lepsi dvojka. Nejvetsi problemy mam s proporcema lidskyho tela a se stinovanim.

Anonymní řekl(a)...

to by me zajimalo to kresleni.
a co je jednicka z hvezdickou?
jak kresli spoluzaci? (a co)
co maji vetsinou za sebou?
jak je hodnotíš ty? :)

Honz řekl(a)...

Spoluzaci jsou jsou bud australsti zevlaci, kteri prave vylezli stredni skolu nebo drici ze zamori, mezi ktery se radim i ja. Z lekci a assignmentu se snazime vytahnout co nejvic. O skole asi brzo napisu v dalsim prispevku, takze to tady podcarou nebudu moc rozmazavat.
Kazdopadne ve skupine mame par ilustratoru, kteri kresli opravdu slusne, ale vkus maji zvlastni.... samy lebky atd;)
PS> hazejte pod sve prispevky jmena, at vim komu odepisuju. Nebo jeste lepsi - vytvorte si na blogspotu(gmailu) vlastni profil - pa-ra-da Luciia!