Honzíkova cesta na druhý konec zeměkoule a zase zpět.

pondělí 28. dubna 2008

Prazdniny u teticky

Pravidelnou linkou Sydney - Coffs harbour, ktera leta pouze 2x denne, jsem se po necele hodine vylodil v zemi zaslibene hipikum, celorocnim tropum a velkym bananum. Hned po pristani na malem letisti me u troleje se zavazadly cekalo vrele privitani odloucene casti nasi velke rodiny, teticky Toni, jejiho syna Johna (meho prabratranka) a jeho 2 malych deticek Jeniffer(4) a Mathewa(2.5). S nejmensim kidem, s Harrym (0.5) a Johnnovou zenou Kathy jsem se seznamil az po hodinove jizde smer vnitrozemi.
Coffs Harbour je male pristavni mestecko, ktere na rozdil od jinych vhodne umistenych mist, jako napr. Byron Bay stale odolava naporu turistu a v oblasti nenajdete ani jeden klasicky vezakovy hotel. Populaci si netroufam odhadovat, ale jedine preplnene misto, na ktere jsem v Coffs harbour narazil byla restaurace Fish and Chips, umistena primo v melebnem pristavu, kde jsme si mimochodem vyborne pochutnali na cerstvych rybach tupohlavych, krabech, ustricich a kalamarach.
Na Johnuv srub, ktery mimochodem postavil vlastnima holyma rukama, jsme dorazili pred setmenim a jeste pred destem (ktery me provazel celym pobytem). Johnnova farma lezi asi 20km od nejblizsiho mestecka, Bellingenu, v horskem udolicku Darkwood valley, na rece Belingen river. Jak jsem psal v uvodu, je to jedna ze zaslibenych oblasti Australie, kam se stahuji clenove uz starnouci Hippie generace. Tihle lide neziji jak sem si predstavoval ve stanovych mestekach, ale v regulernich srubech (johnovemu podobnych) a jedine, co je jeste dela rebely je odpor k chemickemu hnojeni, uvolneny ohoz, dlouhe vlasy a casto i fous a obcasne poradani predem ohlasenych dance parties ve volne prirode.
Jak jsem se mohl dozvedet na projizdkach Johnovym rodinnym Comoderem, John patri mezi vzorne obcany spravni oblasti Bellingen - je clenem mistniho hasiccskeho sboru, k ohrivani vody vyuziva solarni panely na strese, citlive se zajima o mistni rozvoj, bojkotuje MC Donnalds a mleko nakupuje zasadne vyrobene mistnimi zemedelci. John neni zadny profesionalni farmar. Na svem pozemku sice vysadil maly olivovy haj a vsechny mozny druhy exotickyho ovoce, ale jak on, tak Kathy se zivi dalkove, pres internet.
Jednou z oblasti, kam jsme se s Johnnem, obcas doprovazenym Jenni a Mathewem, vraceli, byla Urunga - vesnicka, ve ktere se vleva Bellingen river do oceanu a kde bydli moje teticka. Urunga je oblezena nekolika paradnimi plazemi "od obzoru k obzoru" a take se tam pestuji Makademijske orechy, v jejichz hajich jsem mel moznost zblysknout sve prvni klokany.
O krasach prirody a zivotnim stylu nema cenu dal nic psat. Po tydnu v horach jsem se do Sydney vratil odpocaty a s novymi idealy. Asi si chvilku budu muset zvykat, nez se zas vratim k puvodnimu zivotu nadenika z vychodni Evropy...

6 komentářů:

LuciaG řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
LuciaG řekl(a)...

No konečne!!!! Klokany! :P
Pařáááda

Anonymní řekl(a)...

Klokani jsou sice fajn, ale z mého pohledu je nejúžasnější ta voda všude kolem. Tedy alespoň na fotkách to vypadá báječně...
Jana (SM)

Anonymní řekl(a)...

hezky napsaný, krásně a pečlivě nafocený - koukám, že se v tobě v graficko výtvarné škole probouzí fotograf. i to je dobře.

při pohledu na fotky sem si říkal - konečně austrálie! to předtím mi přišlo jako bláznivej, splašenej kraj. tohle bylo takový uklidňující, takovej ráj..

a ten johnny je teda frajer! vypadá hrozně vyklidněně a kolik toho dělá...je příjemný dívat se na něho na fotce, číst si o něm tvoje blogozápisky a moct si říct tohle je můj prabratránek :)

keep publishing!
Tvuj mladsi bracha.

Honz řekl(a)...

Klokany musim bohuzel na chvilku odlozit. Sice stale bez prace, ale celkem houzevnate se v poslednich dnech venuju designu. Konecne!
Na vylet za prabratrankem do prirody casto vzpominam to je jasny, je to fakt sympatak. Teticka ale prijizdi do sydney na 3 mesice hlidat psy sve zname, takze konakt s rodinou zustava!

Anonymní řekl(a)...

Honz, to vyprávění i fotky jsou fakt dobrý, krajiny, klokani, rodina i ten pilot lezoucí z letadla, pouze malá oprava. Johny je bratranec tvýho táty, tedy tvůj strejda. Sorry, je to míň romantický, ale taky se stím dá žít. mum